Monday 12 January 2009

Happy New Top 100!

Нещо забавно, като за начало на годината. В този период равносметките стават особено модни. Тъй като не можах да равносметна нищо по свое хрумване, мисля безсрамно да изплагиатствам една класация на английското филмово списание Empire, за която вече може и да сте прочели – интересна, хубаво направена и с точното количество глупости в нея, за да и предадат цвят. :) Състезанието е за стоте най-запомнящи филмови персонажи в киното изобщо, а кампанията по допитването била доста широка. Топ 10 с наш (императорското „наш”) коментар:
10. "A man that doesn't spend time with his family can never be a real man." Vito Corleone
Played By: Marlon Brando
Film: The Godfather
Марлон Брандо вероятно е бил голям култ преди 30 години. Но аз не помня, защото не съм била родена. И ми е малко прашна цялата работа, позахабена от времето и промените, които киното е преживяло (както ще каже самият Инди, няколоко реда по-надолу: „Не е от изминалите години, мила, а от изминатото разстояние. ”). Пък и не ми стигнаха съвсем силите да му схвана целия куулнес на този филм, съответно герой.
9. “Get away from her, you bitch!" Ellen Ripley
Played By: Sigourney Weaver
Film: Alien 1-4
Добре де, може ли единственият женски персонаж успял да докопа предни позиции в суровите киномански сърца да е нежената Елън Рипли?! Но си е истина - Елън Рипли е просто колосално внушителен неженски персонаж.
8. "I think we've all arrived at a very special place. Spiritually, ecumenically, grammatically." Captain Jack Sparrow
Played By: Johnny Depp
Film: Pirates Of The Caribbean 1-3
Склонна съм да се съглася, че Джак Спароу е уникален чешит. Имаше един момент в третата част, мисля, на който се смях много шумно и невъзпитано приблизително 5 минути и после през целия филм, като си го припомнех, започвах пак… Но чак топ 10? Да не забравяме все пак, че пиратството ограбва.
7. "Yeah, well, that's just, like... your opinion, man." The Dude
Played By: Jeff Bridges
Film: The Big Lebowski
Джеф Бридижис си е пич – обявила съм това за факт още от “Кралят на рибарите” насам. Пича, от своя страна, е най-яркият, колоритен и любим герой на страхотния сценарен Коен-тандем и си заслужава всяка точка, която е получил.
6. "It's not the years, honey - it's the mileage." Indiana Jones
Played By: Harrison Ford
Film: Raiders Of The Lost Ark
Стига вече fortune and glory, kid… (сега ако отнякъде се появи и Хан Соло, вече няма да знам какво да си мисля за иначе толкова симпатичните британци). “Това е, защото не си момченце” - обобщи конфликтната ситуацията един разбиращ човек.
5. "I do wish we could chat longer, but I'm having an old friend for dinner." Dr. Hannibal Lecter
Played By: Sir Anthony Hopkins
Film: The Silence Of The Lambs, Hannibal, Red Dragon
Един от четиримата най-велики злодей, излизали изпод ръцете на киното. Обещавам ви до края на този пост да се сблъскате и с останалите трима. Creepy...
4. "Hokey religions and ancient weapons are no match for a good blaster at your side, kid." Han Solo
Played By: Harrison Ford
Film: Star Wars
Не съм момченце и това си е. Остава ми само тихо да си гледам футбол. А да, наистина, не знам вече какво да си мисля за иначе толкова симпатичните британци. Добре, че поне са дали на света Ливърпул (Ливърпул не e име на град, нали е ясно?).
3. "I'm an agent of chaos." The Joker
Played By: Heath Ledger
Film: The Dark Knight
Ужасно много талант в тази роля, в този ужасен герой. Винаги ми е тъжно като го видя.
2. "I find your lack of faith disturbing." Darth Vader
Played By: David Prowse / James Earl Jones (voice)
Film: Star Wars
Ок, тук, за разлика от №4, съм съгласна. Признавам си, че аз съм едно от онези деца в Галактиката, които неведнъж са чували онзи глас да им диша застрашително в тила. A message from the dark side this is.
Ааaand, the winner…
1. "You're not your job. You're not how much money you have in the bank. You're not the car you drive. You're not the contents of your wallet. You're not your fucking khakis. You're the all-singing, all-dancing crap of the world." Tyler Durden
Played By: Brad Pitt
Film: Fight Club
Ако е вярно твърдението, че Дейвид Финчър е един от най-значимите и стилни режисьори на „новото” кино, а Тайлър Дърдън е неговото най-знаменателно чедо, то няма нищо нелогично в това класиране. А твърдението е вярно. Без значение, че е възможно да e само на един Бенджамин Бътън разстояние да се промени съществено като “един от” отиде да седи не след Дейвид Финчър, а след Тайлър Дърдън. В случай, че никой не разбра какво искам да кажа, ето го синтезирано – стискаме палци г-н Финчър да отвее всичко/и по пътя на нераздадените филмови награди. :)
***
И понеже просто така да преразказвам ми е леко скучно (пък и ме гложди усещане за несправедливост – повтарям, как може единственият женски образ да е нежената, или дори ажената Елън Рипли?! И да няма нито една Кейт Бланшет, дори в стотицата?! А?!), Еmpire получават две поправки и две кралици Елизабет от мен.
А. Номер 10 отпада, за да влезе на негово място:
„It seems that envy is my sin.” John Doe
Played By: Kevin Spacey
Film: Se7en
Финалът на "Седем" е един от най-съвършените завършеци на филм, които киното помни. Той е шедьовър, след който не можеш да говориш (обещавам да се напъна до края на този пост да не правя повече такива генерализации). С около 15 минутното си присъствие във филма, концентрирано именно във финала, Джон Доу е сред основните причини за това.
B. Номер 46 и номер 4 си сменят местата, така вместо невзрачния Хан Соло получаваме:
"Call it, friend-o." Anton Chigurh
Played By: Javier Bardem
Film: No Country For Old Men
Нали обещах, че ще ги видите и четиримата? Между другото, ако трябва да направя вътрешна класация в света на измисленото злодейство, героят на Коенови (и на Кормак МакКарти) определено ще я оглави.
C. Махаме Инди (номер 6), за да направи място на:
„I know something of a woman in a man's profession. Yes, by God, I do know about that.” Queen Elizabeth I
Played By: Dame Judi Dench
Film: Shakespeare in Love
Интензитетът на тази героиня е обратно пропорционален на екранното й време (мисля, че ролята е приблизително 7 минутна ). Не знам дали има човек, който да не си спомня първо нея, когато си помисли за „Влюбеният Шекспир”. Лейди Джуди Денч е фантастична. Истинска кралица.
D. Пиратският Капитан да ходи някъде по-назад, с благородната цел да има Кейт Бланшет в десетката:
„Observe, Lord Burghley, I am married... to England.” Queen Elizabeth I
Played By: Cate Blanchett
Film: Elizabeth, Elizabeth: The Golden Age
Двете части на „Елизабет” са впечатляващи почти-моноспектакли. Когато бях в Лондон, в Уестминстърското Абатство при гробницата на Мери и Елизабет някой разказваше историята им и в един момент осъзнах, че през цялото време си мисля всъщност за Кейт Бланшет. След като го споделих, се оказа, че не съм само аз. Това не е чак толкова странно. Но със сигурност е показателно за силата на образа. Кейт също е кралица, елфска включително. Освен това ми е любимата актриса.
***
Пълната класация с истинските :) коментари - тук.
Чудни филми, книги, музики, работи да се случват на всички през вече остарялата с половин месец година. :)

12 comments:

Anonymous said...

Твоите коментари са към 5 пъти по- интересни от истинските :), давай направо за всичките 100. Или за 20тицата поне? :)

Anonymous said...

Как забравих - нека да махнат Принцеса Леа!

Jen said...

"It seems that greed is your sin.”

Нека! И Джуно!

Bla said...

Елън Рипли е колосален персонаж, особено във великия "Пришълците" (цитатът е оттам), където изиграва един от най-силните женски герои в историята на киното (играта й е отличена с номинация за "Оскар", макар че т'ва не е кой знае какъв критерий). Тъпата и прехвалена Кейт Бланшет може само да мечтае за подобна роля и толкова култови реплики. В класацията ми липсва Ам-гъл, но пък Тайлър Дърдън, Индиана Джоунс, Пича, Дарт Вейдър, д-р Лектър и Жокера ми оправят деня. А ти погледай малко повече стари филми, 'щото иначе е грехота.

Jen said...

Bla, и аз като Мечо Пух, седях и мислих какво ли може да те е накарало да решиш, че:

а. не знам коя е и откъде е Елън Рипли
б. имам нужда от убеждаване колко култов персонаж е
в. не гледам стари филми

и не можах да намеря логично обяснение, което разбира се, не значи, че няма такова. :)

За тъпата и прехвалена Кейт Бланшет обаче (като спомена за номинации - номинирана шест пъти за Оскар и седем за Златен глобус :P) ще стане меле... :)

Ам-гъл го има. По-назад е някъде. За другите, като гледам имаме почти пълно единодушие, но веднага след като приключим мелето за Кейт, можем да започнем ново за Инди. :)

Бтв, около 95% от написаното в постинга е шега. ;)

vladimir said...

ЧНГ и долу Джуно! :)

Bla said...

Мисълта ми беше, че Рипли издухва Галадриел, basically. :D A който не харесва д-р Джоунс, има нужда да смени планетата.

PS "Джуно" смуче здраво.

Jen said...

О, аз определено имам нужда от нова планета. Както и глава. (С това считам разногласията ни за изгладени.:)

По-важно е, че имаме абсолютно мнозинство за Джуно. Дано сега не се вклини някой и да ни го развали. :D

Tataf said...

Видях го този топ. С типично балканско съмнение в манипулируемостта на допитванията смятам, че Емпайър искат да са куул и затова са пляснали Тайлър Дърдън начело. Не вярвам масовото допитване да го е предпочело пред Дарт Вейдър или Индиана Джоунс. Иначе заслужава да е начело.
Малко смешно ми стана да видя два персонажа на Уил Ферел и два на Бен Стилър в топ 100 и да не видя Човека с хармониката и Франк от Имало едно време на запад. Вторият спокойно можеш да го впишеш в топ 3 на злодеите в киното. Няма го и полковник Кърц от Апокалипсис сега.
Аш от Evil Dead трябва да е поне в топ 15. Такива работи

Jen said...

Верно има доста глупости, ама то в коя ли класация няма. Всъщност всеки човек си има свой личен Топ 100 и е много трудно да се компилират в адекватна статистика. (Преди време Таймс, мисля, бяха направили класиране на стоте най-велики книги и критиците се сърдеха, че няма едни заглавия, читателите се сърдеха за други, издателите за съвсем трети и така... Нормално.)

Аз обаче не се учидвам за Тайлър Дърдън - той е един от абсолютните култове на киното от по-новото време. Може би подобен по интензитет на това, което е бил Вито Корлеоне някога.

Не се бях сетила за полковника, но съм съгласна - абсурд е да го няма.

С неохота ще си призная (дано не го види Bla), че не съм гледала "Имало едно време на запад". Но ти вярвам и увеличавам бройката на Най-Големите Злодеи на 5.:)

Tataf said...

Bla не го видя, но го видях аз, аууу, тц,тц! :)
Ето малко инфо от мен за филма и Франк(любимият ми злодей).
Как само забравих, Долу Джуно!

Jen said...

Така, както ти го разказваш, изглежда като да трябва да го гледам веднага. :)